Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Belysning

Belysningen spiller en vigtig rolle for både trygheden og forebyggelsen af kriminalitet. Undersøgelser viser, at kriminalitet på gader og veje falder med 21%, hvor der er arbejdet med at forbedre gadebelysningen.

En god og gennemtænkt belysning i et boligområde gør det nemmere at orientere sig, når man færdes der. Samtidig skaber det tryghed. Belysningen skal danne en helhed, der passer til boligområdets arkitektur, omgivelser og karakter.

Selvom I har stier der er godt oplyst, kan de virke utrygge, hvis de tilstødende områder ligger hen i mørke. Buskadser, skure, kroge og hjørner, man går forbi, skal helst være belyst, så der ikke opstår mørke gemmesteder. Tænk på grænsen mellem lys og mørke. Alt for oplyste steder kan blænde og gøre kontrasten til mørket større.

Lys kan bruges med stor æstetisk virkning. Lad belysningen fremhæve interessante ting og elementer i området, så der bliver variation i indtrykket. Hvis området virker rart og godt belyst, kan det betyde, at flere har lyst til at færdes der.

En god jævn belysning, som ikke blænder og er uden generende lys fra andre kilder, er det bedste. Stærk belysning giver ikke mere tryghed.

God farvegengivelse

For fodgængere og cyklister bør belysningen være varm med god farvegengivelse, og man skal kunne se konturer og ansigtstræk på en person på god afstand.

Belysningen af vejen skal være tilstrækkelig til at man kan se ujævnheder i belægningen, og det er bedre at have punktbelysning i vejsiden end fuld spot på selve vejen.

HPH

Hans Peter de Place Hansen

Projektleder

Kilder

SFI Campbell, 2009: Effects of Improved Street Lighting on Crime

Materialer